Właśnie padł rekord. Poza domem przynajmniej raz w tygodniu stołuje się 41 proc. Polaków. W barach i restauracjach wydajemy 33-35 złotych na osobę.
Z rodziną najchętniej wybieramy się do pizzerii (aż 70 proc. osób jadających poza domem wskazało ten rodzaj lokalu jako najczęściej odwiedzany).
Na rynku gastronomicznym pojawiły się nowe formaty, jak kanapkarnie czy food trucki. Bardziej popularny jest też catering door to door, czyli tzw. diety pudełkowe.
Co lubimy jeść? Najpopularniejsza jest kuchnia polska (żurek i schabowy). Zaraz za nią kuchnia włoska (pizza, makarony), a później amerykańska (hamburgery, hot dogi).
10.05 Grand Hotel Łódź otwarty
07.05 Gruby Josek w Warszawie
06.05 Fit Cake w Białymstoku
30.04 Nowy lokal w Tychach
26.04 Kaffe Bageri w Warszawie
Jerzy Tymofiejew, chief executive officer, Rex Concepts CEE, Popeyes
więcej